Teh hijau telah menjadi sangat popular selepas banyak penyelidikan membuktikan faedah-faedah teh hijau. Banyak kajian menunjukkan bilangan terjadinya kanser, penyakit jantung dan penyakit-penyakit lain yang disebabkan oleh gaya hidup moden dapat diatasi dengan teh hijau.
Tidak seperti kebanyakan produk teh, teh hijau adalah tidak melalui proses penapaian. Daun teh kukus sebelum ia dikeringkan. Ini akan mematikan enzym awal (polyphenols oxidase dan peroxidase) dan menghalang mereka.
Terdapat
tiga komponen penting catechin polyphenols dalam teh hijau yang
bertindak sebagai antioksidan kuat, 3 epigallocatechin (EGCG) Gaul,
epigallocatechin (EGC), epicatechin dan Gaul 3 (ECG).
EGCG adalah sangat kuat seperti resveratrol, iaitu polifenol dalam sebatian mampu menghadkan kesan negatif rokok dan pemakanan lemak.
Teh hijau sebagai antioksidan
Sifat-sifat antioksidan teh hijau boleh melindungi DNA sel-sel daripada kerosakan radikal pengoksidaan serangan supaya pertumbuhan sel-sel yang liar atau tumor yang tidak berbahaya boleh dicegah.
Melawan alahan
Teh hijau adalah salah satu minuman anti-alahan. Sebabnya ialah kerana minuman ini mengandungi sebuah unik kompaun epigallocatechin gallate (EGCG).
Sebuah kajian 2007 yang diterbitkan dalam jurnal Cytotechnology mencari kandungan polifenol pada teh boleh mengurangkan kesan alergi serbuk sari. Kandungan EGCG juga disebut-sebut boleh menyekat reseptor IgE, yakni reseptor kunci yang terlibat dalam tindak balas alergi. Quercetin, sebuah flavonol yang dimiliki secara semula jadi dalam teh, juga diyakini dapat meringankan respons histamin.
Teh hijau dan jantung
Teh hijau berperanan penting dalam mengurangkan kesan negatif daripada kolesterol jahat. Teh hijau dapat menurunkan kadar triglycerida dan meningkatkan pengeluaran kolesterol baik, meningkatkan nisbah kolesterol LDL - HDL.
Teh hijau dan obesiti
Teh hijau dapat membantu menurunkan berat badan dengan menaikkan tahap metabolisme. Hal ini akan mempercepatkan proses pengoksidaan lemak dan melambatkan proses pencernaan karbohidrat.
Menyihatkan indra penglihatan
Untuk menyihatkan mata, pengambilan yang selama ini disyorkan adalah lobak merah. Namun sebuah kajian menyebutkan bahawa antioksidan yang dijumpai dalam teh hijau juga boleh "menembusi" rangkaian mata dan menghasilkan aktiviti antioksidan. Katekin, jenis antioksida dalam teh hijau, mampu diserap ke dalam rangkaian mata.
Sebuah kajian tahun 2001 yang diterbitkan dalam jurnal Experimental Eye Research mendapati teh hijau dapat menurunkan risiko buta akibat katarak yang disebabkan. Para penyelidik pun membuat kesimpulan bahawa pengambilan teh hijau dapat melindungi kesihatan sistem penglihatan.
Teh hijau dan lemak
Kajian terkini yang dimuat dalam The Journal of Nutrition, mendapati bahawa pengambilan minuman mengandungi teh hijau boleh mempercepatkan kehilangan lemak yang berlebihan di kawasan perut. Tentu saja, hal ini harus disusuli dengan program sukan yang teratur.
Teh hijau dan diabetes
Kandungan EGCG dalam teh hijau boleh meningkatkan toleransi glukosa dan sensitiviti insulin. Sebatian polifenol dalam teh hijau berfungsi memelihara enzim amylase dan sukrase (enzim yang berperanan dalam mengkatalasisi sukrosa menjadi fruktosa dan glukosa). Hal ini dapat melambatkan proses penguraian zat tepung sehingga membuat turunnya kadar glukosa dan memperluaskan kawasan serap glukosa dalam perut. Hal ini akan meningkatkan aktiviti insulin.
Teh hijau dan kanser
Kandungan polyphenols dalam teh hijau merupakan zat yang sangat ampuh dalam menghalang pembentukan sel tumor dan menghambat terjadinya radikal peroksida. Di samping dapat menghalang tumbuhnya sel kanser, kompaun ini juga dapat membunuh sel kanser tanpa mengganggu rangkaian sel lain.
Teh hijau dan arthritis
Teh hijau dapat melindungi tulang dari kerosakan tulang rawan dan mengurangkan keradangan. Hal tersebut juga bermakna mencegah arthritis.
Menurunkan kadar kolesterol
Pengambilan makanan berminyak secara berlebihan boleh meningkatkan kadar kolesterol, yang kemudian secara tak langsung juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Oleh sebab itu, ada baiknya anda menukar pengambilan tersebut dengan meminum teh hijau. Antioksidan EGCG di dalam teh hijau diyakini boleh menghalang penyerapan kolesterol dari usus besar.
Kajian tahun 2011 yang diterbitkan dalam The American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa pengambilan teh hijau boleh menurunkan kolesterol total serum dan kolesterol LDL.
Teh hijau dan sedih & kemurungan
Kajian menunjukkan, orang lanjut usia yang sering meminum teh hijau lebih jarang mengalami perasaan sedih dan kesepian. Kandungan teh hijau, yakni asid amino thenine, dipercayai mempunyai kesan menenangkan pada otak. Hal ini mungkin menjelaskan mengapa para lansia yang rutin minum teh hijau empat cawan atau lebih setiap harinya lebih jarang mengalami kemurungan.
Teh hijau dan tumor jinak di uterus
Penyelidikan yang dilakukan Dong Zhang dan pasukannya dari Meharry Medical College di Nashville, Amerika Syarikat, mendapati ekstrak teh hijau boleh membunuh sel-sel fibroid. Hasil kajian awal ini dilakukan pada tikus percubaan.
Fibroid disebut juga sebagai leiomioma, mioma atau fibrimioma. Keadaan ini boleh menyebabkan haid dengan pendarahan banyak sehingga menimbulkan anemia akibat kekurangan zat besi. Selain itu juga menyukarkan persenyawaan dan boleh menyebabkan keguguran atau halangan ketika melahirkan.
Meningkatkan kesihatan gigi dan gusi
Minum teh seringkali disebut-sebut boleh memberikan kesan buruk terhadap warna alami gigi. Namun faktanya pengambilan teh hijau sebenarnya dapat bermanfaat bagi kesihatan mulut lho.
Sebuah kajian tahun 2009 yang diterbitkan dalam Journal of Periodontology mendapati bahawa pengambilan teh hijau berbanding terbalik dengan penyakit periodontal. Teratur minum teh hijau mengurangkan gejala penyakit periodontal, yang kemungkinan kerana disebabkan adanya kandungan catechin. Katekin ini dapat mengurangkan keradangan dalam tubuh, sehingga membantu respons keradangan tubuh terhadap bakteria periodontal.
Kemampuannya untuk mengendalikan bakteria dan mengurangkan keasidan air liur dan plak gigi membuatnya berguna untuk mencegah gigi berlubang.
Hal ini Boleh hilangkan Manfaat Sihat Teh Hijau
Antioksidan yang dimiliki oleh teh hijau diketahui mempunyai kesan yang kuat untuk tindak balas keradangan. Namun demikian perlu diketahui kekuatannya itu boleh dikurangkan bila teh diambil serentak dengan beberapa jenis makanan lain.
Penyelidik Dr Matam Vijay-Kumar dari Penn State University mengatakan makanan tinggi zat besi seperti brokoli, bayam, dan daging punya reaksi yang buruk dengan teh hijau. Alasannya kerana zat besi boleh mengikat antioksida yang ada sehingga manfaat pun akan hilang.
"Jika anda minum teh hijau sehabis makan makanan yang tinggi zat besi maka komponen utama teh akan terikat pada zat besi. Ketika hal itu terjadi maka teh akan kehilangan potensi manfaatnya sebagai antioksidan," kata Vijay-Kumar seperti dipetik dari DailyMail pada Isnin (14 / 3/2016).
Kesan antara teh hijau dan zat besi ini diteliti oleh Vijay-Kumar dengan melakukan eksperimen pada tikus makmal dengan inflammatory bowel disease (IBD) atau penyakit keradangan usus. Penyakit biasanya muncul dalam bentuk cirit-birit dan gejala kekurangan zat besi sehingga doktor umumnya menetapkan suplemen zat besi atau juga antioksidan.
Pada masa eksperimen dilakukan, tikus yang mengambil dua makanan tambahan tersebut bersamaan tak ada kesan yang bermakna. Dari situ penyelidik boleh membuktikan bahawa komponen utama dalam teh hijau bernama EGCG bila bertemu dengan zat besi akan saling mengikat dan hilang manfaatnya.
Laporan yang telah ditulis di jurnal American Journal of Pathology berharap ke depannya akan banyak pesakit menyedari hal ini.
"Penting bagi pesakit dengan IBD yang mengambil suplemen zat besi dan teh hijau mengetahui bagaimana dua nutrisi tersebut saling mempengaruhi satu sama lain. Maklumat daripada kajian ini dapat membantu orang yang senang mengambil teh umumnya dan juga orang yang sengaja mengambil teh untuk ubat penyakit," tutup Vijay-Kumar.
Turun Berat Badan 30 Kg: Minuman rutin Teh Hijau Sebelum Tidur
Dengan 183 cm ketinggian, Fansyah Azwar (24) sering berasa tidak selamat kerana berat badannya mencapai 120 kg. Akibatnya dia selalu diusik oleh kawan-kawannya. Tetapi besar, kini Fanzyah boleh berbangga kerana badannya lebih berkadar.
Ya,
lelaki itu dari Jakarta kemudiannya melaksanakan gaya hidup yang lebih
sihat, di mana beliau memperbaiki diet menjalankan tugas. Berat juga berjaya jatuh sebanyak 30 kg kepada 90 kg. Berikut adalah kisah Fanzyah diet, seperti yang ditulis detikHealth, Selasa (24/2/2015):
Saya ingin berkongsi cerita pendek tentang transvolution saya untuk mengurangkan berat badan. Dalam tempoh setahun, saya menurunkan berat badan saya sebanyak lebih kurang 30 kg dari 120 kg kepada 90 kg.
Pada awal program penurunan berat badan, saya hanya mempunyai keyakinan bahawa apa yang saya tidak perlu bekerja. Saya ingin saya boleh menukar penampilan saya. Mengapa?
Pertama, saya sentiasa berbanding dengan jiran dan jiran-jiran saya di rumah. Betul-betul orang-orang yang pernah menjadi lemak tetapi kini boleh menjadi lebih berkadar. Kasar "masa dia boleh dan anda tidak boleh". Ia membuatkan saya berasa yakin dan bermotivasi.
yang kedua ialah tentang kesihatan. Dengan badan lemak aktiviti ini adalah sangat berat, nafas juga selalu sesak. Jika anda ingin membeli pakaian juga begitu sukar untuk mencari saiz yang betul.
Akhirnya saya mengambil keputusan untuk menggabungkan karbohidrat diet dan jenis darah diet. Satu minggu saya hanya makan nasi pada hari Jumaat. selebihnya saya hanya makan hidangan sampingan. Selain itu, saya jangan lupa untuk berhenti makan makanan goreng, soda, makanan manis dan saya juga tidak biasanya makan malam.
tabiat saya yang lain adalah untuk sarapan pagi, saya menyediakan menu epal hijau. Kemudian sebelum tidur saya juga sentiasa minum teh hijau. Tidak lupa saya sentiasa menjalankan gimnastik selama 1 jam setiap hari.